onsdag 11 november 2009

Kines fulländad av thailändare

Kyckling med cashewnötter är från början en kinesisk rätt som det sägs att thailändarna har adopterat som sin egen. För egen del så tycker jag att den thailändska versionen smakar fantastiskt. Rätten smakar fylligt, sött, smörigt och knaprigt på ett väldigt tilltalande sätt. Köp gärna naturella osaltade cashewnötter som du rostar själv i het stekpanna. Kycklingen går att ersätta med vegetariska substitut som exempelvis tofu. Ostronsås finns i vegetarisk version under namnet "vegetarian stir fry sauce". Fisksåsen är svår att ersätta men japansk eller annan ljus soja kan fungera. Jag brukar använda kycklinglårfilé i den här rätten därför att den smakar mer och inte lika lätt blir torr när man steker den. Receptet är beräknat för fyra personer.



Gai pad met ma-muang himmaphan (kyckling med cashewnötter)
500 g kycklinglårfilé
4 vitlöksklyftor
2 msk ostronsås
2 msk fisksås
2 msk socker
1 krm vitpeppar
2 msk olja till stekning
1 dl rostade cashewnötter
1-2 salladslökar
½ röd paprika

Skiva kycklingfilén tunt. Pressa, riv eller hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Lägg kyckling, vitlök, ostronsås, fisksås, socker och vitpeppar i stekpannan. Stek på hög värme tills såsen har tjocknat något och kycklingen är klar. Blanda i cashewnötterna Garnera med skivad salladslök och skivad paprika. Servera med kokt jasminris.

1 kommentar: